tisdag 6 november 2012

Ur egen ficka- Kaplans Klockkvalité

Lördag den 10 november säljer Kaplans sina utvalda klockor; 171 ur och några tillbehör söker nya ägare. I skrivande stund är en röd Heuer-box - utan innehåll- från runt 1970 i halvtaskigt skick uppbjuden till 3900 kr, från utropets 600 (klubbad för 5.100).

Mer förväntat populär torde Rolex Daytonan bli, med så kallad Paul Newman-urtavla; utrop 300.000 kr. (Klubbad för 330´)
Nr 46, Rolex Daytona, c. 1970.
Denna auktion attraherar köpare från hela världen, självklart mycket tack vare nätets enorma genomslag. I detta arbete har Kaplans tidigt varit framgångsrika. Klockavdelningen har vuxit ordentligt i omfång, sett till omsättning, klockor och personal, med Tony Frank i spetsen. Andra auktionshus mullrar i environgerna. Ironiskt nog såldes vad jag tror är det dyraste handledsuret i svensk auktionshistoria, i Lund förra året. En Patek kronograf, modell 1463, från 1948, för 1,5 miljon kr. Men det var garanterat mer tur för Crafoords att få in den, än det hårt och målmedvetet klockpositionerande som Kaplans utför(t).
Nr 176, Håkan Dahlbys dubbelduve-kronograf (Klubbad för 15.800)
Proveniensens betydelse kan i auktionssammanhang inte nog understrykas. En av Sveriges -sällsynta- OS-medaljörers eufori under segerintervjun (nåja nästan-silverintervju mer korrekt...) ska sent glömmas. Lite bitter på belackarna för en tidigare medaljmiss brast han ut i ett kärvänligt Fuck you! -rätt in i kameran, lagom till svenska folkets eftermiddagsskaffe i TV-sofforna. Silvermedaljören i dubbeltrap (hagelskytte), Håkan Dahlby, fick av en välsituerad ryss en Longines kronograf i gåva. Denne Vladimir Lisin, president i det Europeiska skytteförbundet tillika rysk stålmagnat, skänkte en likadan till samtliga skyttemedaljörer i London-spelen, -ur egen ficka (pardon the pun).

Håkan Dahlby har starka känslor för ett annat varumärke (vilket förtäljes icke), berättar Kaplans, och därför har ni möjlighet att bli ägare till en svensk OS-medaljörs vackra handledsur. Som kuriosa kan nämnas att Lisin köpte ett Grouse shooting Estate (ripskytte-egendom) i Skottland år 2005, för runt 100 miljoner kr. Vilken moripe-massaker det skulle bli, om han bjöd in samtliga gåvomottagare. Månne kan det VL-monogrammerade uret tjäna som förtrolig inträdesbiljett till jakten?
Kungligt fickursfodral, c. 1845
Kunglig proveniens ståtar utrop nr 85 med, fickur, med högklassigt emaljporträtt föreställande Konung Oscar I (1799-1859), utrop 12.000 (klubbad för 10.400). Utrop nr 110, även det fickur med kunglig anknytning; porträtt av Oscar II (1829-1907), utförd av Kungliga Hof-urmakare Linderoth, utrop 7.000 kr (klubbad för 9.800).
Oscar den andres(?) ur, c 1900
Skulle ni mot förmodan inte låta er frestas av något av ovanstående så kanske Jaegers urstake kan vara något, för den som redan har allt? Eller ska vi kalla den stakklocka? Utrop nr 144, 5.500 kr (klubbad för 6.100). Alarmfunktionen behöver lite ruckande, men den är ändå från 1960. Allt kan väl inte pappsen begära, när han får en så ovanlig julklapp?!
Fotnot:
Jag kan inte riktigt förstå varför Sveriges främsta auktionshus för klockor inte har alla ur som utbjudes vertikalt placerade på samtliga fotografier, så att man slipper vrida på huvudet 45 grader, för att se dem "rätt".
Källa:
http://www.kaplans.se/Kaplans/auctiongoods.aspx?AuktID=2325

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar