måndag 29 oktober 2012

Kinesisk-spansk samtida maffia-konst

En Madrid-baserad kinesisk affärsman, tillika galleri-ägare utgör centrum i stormens öga i en mångmiljon-utredning (i Euro) i Spanien. Gao Ping, 45, internerades den 16 oktober av spansk polis, -som en av 80, i vad som betitlats Operation Kejsare.
Gao Ping
Mer än 500 poliser deltog i en serie räder över hela Spanien. Utöver motsvarande knappt 100 miljoner SKr beslagtogs även konsthantverk, 200 fordon, vapen och juveler.
Stora pengar
Gao öppnade Gao Magee, ett 700 kvadratmeter stort galleri i Madrid år 2010. 2008 etablerade han i Peking ett 4000 kvadratmeter stort galleri som kallades The Iberia Centre for Contemporary Art, vilket organiserade visningar med de främsta av kinesiska och spanska konstnärer. Den spanska dagstidningen El Pais skriver dock att Centret sedermera distanserat sig från filantropen Gao. El Pais skriver också att Gao samarbetat med en av Spaniens ledande moderna institutioner, Instituto Valenciano de Arto Moderno (Ivam). Han hjälpte Ivam med iscensättande av två utställningar och även med inköp av 61 foton från Kina.
Alla valutor, fulla plånböcker...
Att problem med pengatvätt förekommer också på svenska marknaden är inget nytt. Jag har från initierade källor hört om flera flagranta fall hos Stockholmsauktionshus och även själv bevittnat budgivning som näppeligen kunnat vara annat. Ett exempel på en dylik transaktion är att ett kvalitetsmässigt undermåligt eller mediokert föremål lämnas in på auktion för att sedan -uppgjort- bjudas upp långt över utropet. Inlämnaren har då tjänat pengar på ett utåt sett legitimt sätt, köparen blir av med pengar som sannolikt förvärvats på ett för myndigheter felaktigt sätt. Som jag nämnt i tidigare bloggar (se nedan) har möjligheten till kontantbetalning kraftigt minskats.

När kommer det första stora avslöjandet på svenska marknaden, vidrörande pengatvätt i konst/antiksvängen, om det alls kommer..?

Fotnot:
Källor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar