fredag 11 maj 2012

Kista Antikmässa nedlagd?

-!Stoppa Antik-Pressarna!-
Inte Kistamässan
Nu är det nära, Kista antik & Kuriosamässas saga tycks vara all. Mässan har haft problem med vikande besökarsiffror och har sedan hösten 2011 förhandlat om att sälja antikmässeeventet till Helsingborgsutställningar. Idag 11 maj, lämnade Mikael Johansson vid Helsingborgsutställningar besked att det inte blir någon höstmässa i Kistas förhållandevis nya mässhall.
Inte Helsingborgsmässor
-Vi satsar på Frihamnsmässan den 12-14 oktober i stället, säger Mikael Johansson och understryker att det är inga hard feelings mellan oss och Kistamässan.

På frågan om det inte känns fel att bryta en lång tradition svarar Pernilla Åbrink på Kistamässan att det självklart inte är roligt, men att Kistamässan är så pass attraktiv bland utställare, att man kan (eller tvingas) välja dem som ger mest pengar. Kistaantiken är det som en gång var Sollentuna Antik & Kuriosamässa och som startades 1989/90(?).

Problemet med vikande besökarsiffror på antikmässor kan diskuteras extensivt, men marknaden är för intresserade -särskilt i huvudstaden- som ett ymnighetshorn bestående av just mässor, loppisar, bakluckeloppisar m.m. Dessutom nämns ofta nätet som konkurrent till mässor; att folk köper sina samlarföremål på diverse auktionssajter och liknande på internet, i stället för att gå på mässa.

I skrivande stund får jag i telefonsamtal reda på att det finns möjlighet till en gnutta ljus längst in i Kistatunneln; ytterligare en intressent tittar på möjligheten att "rädda" Kista Antik & Kuriosamässa och besked kommer troligen i nästa vecka.

Mister X or Mrs. X is commonly used as a pseudonym for someone whose name is secret or unknown.

Personligen hoppas jag innerligt att Kistaantiken blir kvar med en mässa per år, helst på hösten, eftersom Älvsjömässan hålls på våren. Låt inte 22 år av obruten mässtradition brytas... Jag vill ha mässor med prylar och människor, inte nätauktioner och musklick. Förvisso behöver inte det ena utesluta det andra.


2 kommentarer:

 1. Glädjande nyheter! Antik & Kuriosa kommer att arrangeras av GG Mässor på Kistamässan den 28-30 september. Läs mer http://antikkuriosa.se/.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika.
   Tack för din kommentar! Om du läser nästa blogg i datumordning, så ser du att jag tar upp det faktum att GG-mässor kör mässan vidare. Stort tack för ditt intresse i saken! Vi ses i Kista, hoppas jag.
   Mvh
   Nicklas

   Radera