fredag 11 november 2016

Fördubblad klockmarknad(?) och imbecill Bukowskisannons

Till helgen skall dryga 300 armbands- och fickur säljas i Stockholm. Lite ovanligare ur som samlare spetsar på, snarare än vardagsbruksur. Vintageklockmarknaden av nördkvalité har fram tills för något år sedan dominerats totalt av Kaplans Auktioner men i och med Bukowskis "övertagande" av herrar Frank/Wallhagen så har svenska klocksegmentet spridits. Förvisso finns andra uppstickare men det motsvarar ändå bara gärdsgårdsserier.

 
Bukowskis säljer på söndag 157 utrop i temporära lokalen Spegelsalen på Berns. Visning äger rum på Galleri Sebastian Schildt på Strandvägen fram till auktionen på söndag.


Georgios Batselas och hans kollegor på Kaplans -två till tre kast med (liten) PloProf från Bukowskis- säljer 167 utrop på lördag. Antikmonologens patekometer visar 15 på Kaplans och 12 på Bukowskis. Okej, 14 om man räknar in en nyckelring och ett bordsur. Omegametern säger 34 på Kaplans och 26 på Buk. Något förvånande eftersom det är ett känt faktum att Tony Frank har Omega som lite av ett skötebarn. Låt vara att kvalité och prisnivå varierar. Nota Bene, detta är Frank/Wallhagens första auktion för Buk, så kugghjulen ska ju få tid att falla på plats, så att säga. Oroande stora antal Patek ute till försäljning?! Tecken i skyn på marknadsoro?


Att Bukowskis hemsida stavar Aude-r-mars Piguet är mest sannolikt ett tecken på att Frank/Wallhagen har blivit del av en större organisation och inte längre korrläser allt.

Jag tror heller inte att valet av fotomodell-pose är Frank/Wallhagens, men det är ju petitesser. Det gäller en bild av en sovande (utslagen?) herre liggandes på ett bord(?), eller möjligen golv, bärandes Bukowskis mest habegärsframkallande klocka 2016.

Utslagen efter tuff budgivning månne? Bukkan marknadsför Rolex Daytona.
Personligen så associerar jag en Rolex Daytona med snabba bilar och en kisande Paul Newman snarare än med en snarkande karl. Men nya grepp är ju alltid spännande!

Klockkungar Frank/Wallhagen har krängt ett par Daytonor de senaste åren, se exempelvis Kaplans kronologiska och It is one nasty watch- Horologiskt maskulint Kaplansfokus, så det ska nog gå vägen den här gången också.

Dock torde det vara mer än vanligt nervöst i auktionsbranschen för närvarande. VIP-visningarna verkade inte välbesökta, vilket i och för sig inte var så underligt eftersom kung Bore släppte ner minst 30 cm snö på huvudstaden under ett par timmars tid. Lägg till det att Stockholm inte haft en fungerande snöröjning sedan ABBA vann med Waterloo så stannar en och annan klocknörd hemma i stället för att riskera lårbenshalsar, brutna handleder och annat viktigt. Man kan ju alltid kolla visningen på nätet (i stället) och för övrigt är just hela handleder synnerligen viktiga i sammanhang som dessa.

Vidrörande nätet så är en stor skillnad mellan Kaplans och Bukowskis att man på Kaplans kan bjuda på sina favoritobjekt och hela tiden se den aktuella budnivån live. Detta går inte på Bukowskis Important Timepieces, som man valt att kalla auktionen. Jag förstår inte varför. På Bukowskis Market ser man budnivån på alla objekt, men inte på kvalitetsauktionerna. Varför? Jag tror detta inverkar negativt på Bukowskis av tre uppenbara skäl, nämligen (avsaknaden av) transparens, transparens och transparens. Ytterligare en skillnad är det faktum att Kaplans producerar en snygg och smart utformad tryckt papperskatalog, där man ofta kan få sig lite djuplodande, nästan kåserande info om föremålen. Bukowskis trycker ingen papperskatalog.

Jag är alltid positiv till att värna miljön; med andra ord att spara på papper, men gissar att målgruppen för dessa ofta dyra dinkor varken bryr sig om träd eller pappersåtgång. De vill ha klockor till samlingen och en snygg katalog till -och- efter auktionen -att ha som referens i sitt klockbibliotek. Kom ihåg att vi snackar om nördar. I positiv och kunskapstörstande bemärkelse. Jag gissar att just klockmännen, för det rör sig om ett manligt geschäft, är den mest katalogkrävande gruppen av alla auktionskunder!

Så oerhört mycket mer oroande för auktionsbranschen är den store tomten i väst med den lustiga frisyren, som blev President elect. Hans inverkan på finansmarknader och auktionsmarknader är inte av den trygga, solida sorten. Tvärtom. Impulsköpen av dekorativa herrsmycken tenderar att gå hand i hand med glada och trygga herrar och likaledes trygga plastkort och bonusar i gott förvar. Snöstormen är över innan dessa rader är klara att läsas, men mannen med den stora truten ska regera i fyra år.

Ibland känns det lite uppgivet, måste jag tillstå. Men infantilism, hat och hot ska aldrig vinna. Inte i min värld i alla fall. Nåväl, nog om detta.

På Bukowskis säljer man bland mycket annat en vacker Universal "Tachymètre", "Nina Rindt". Universal är ett märke på uppåtgående. Nummer 114, utrop 110.000 kronor. Uppåtgående från utropspriset blev också slutpriset på Nina Rindten, nämligen 185.000 kronor.



Nina Rindt, racerföraren Jochen Rindts flickvän. Jochen Rindt var vän till Sir Jackie Stewart, som också var Rolexambassadör. Foto: Hodinkee.
Storebror till Nina Rindten kan nr 147, Rolex Cosmograph Daytonan kallas, åtminstone för den oinvigde. Näst intill samma design, med inverterad färgsättning. Utrop 900.000 kronor. Om det är samma ur som Mikael Wallhagen expertiserade i Antikrundan förtäljer ej historien. Daytonan klubbades för 1.050.000 kronor.

Nr 147, Rolex Cosmograph Daytona. Känd från TV(?).

En lycklig klocknörd hittade en Universal Nina Rindt till ett otroligt lågt pris i Kobe i Japan, våren 2016, "with a little help from my friends"... Några andra hittade en annan Universal hos lilla Dalarnas Auktionsbyrå i oktober 2016. Den hade utropsriset 100 kronor. Klubban föll först på 91.000 kr. Frågan är vad den hade sålts för på en klockkvalité i Stockholm..? Ska säljaren i Dalarna skratta eller gråta åt utgångspris respektive slutpris?

Universal Compax i Dalarna. Utrop 100 kronor. Slutpris 91.000 kronor.
Kaplans claim-to-fame i denna Kvalité är nog främst en Formel 1-trilogi bestående av bland annat Sveriges störste racerförare Ronnie Petersons, vår egen Paul Newman(!) egen guld-Rolex Day-Date från våren/sommaren 1978. Här snackar vi svensk motorhistoria i högsta möjliga divisionen, sportmemorabilia av sublim klass. Kaplans skriver: "The watch is still in great condition since Ronnie tragically died just a few months later". Tangentnedslagen känns genast tyngre eftersom undertecknad hade en hel hög med planscher på väggarna i pojkrummet föreställande en svart Lotus med vinge och texten John Player Special på. Jag kommer ihåg de direktsända bilderna av den hemska olyckan på Monza när tiden tycktes stå stilla och frågetecknen kring vad som hade hänt blev gigantiska, långt innan någon visste vad en filmande drönare var för något. Ronnies Day-Date klubbades för 360.000 kronor. Se där vad en god proveniens kan innebära för slutpriset!

Kaplans strategi att inleda med värstingutropet är inte kutym i branschen. Av flera skäl torde motsatt upplägg vara mer logiskt. Jättebud inledningsvis påverkar osökt efterkommande nummer och de flesta torde också vilja vara med när stor-buden haglar. Vad blir snackisen? Vem bjöd? Åhh vad mycket pengar, etcetera, etcetera...

Georgios Batselas med Heuer Carreran, Rolex Day-Daten och Rolex Datejusten. Samtliga från Ronnie Petersons familj.

Övriga klockor i Formel 1-trilogin är Ronnie Petersons pappas Heuer Carrera, nr 2, som Ronnie och hans bror införskaffade åt deras pappa på hans 60-årsdag, samt en Rolex Datejust som Ronnie köpt åt mamman Maj-Britt. Heuer Carreran klubbades för 265.000 och datejusten för 31.000 kronor.
Nummer 1, Ronnie Petersons egen Rolex Day-Date, graverad "Mr Ronnie Peterson". Utrop 100.000 kronor. I skrivande stund noterad till 340.000 kronor.
Historiens vingslag som borde flaxa in på ett idrottsmuseum?

Ronnie Peterson två veckor före dödskraschen 1978. Foto: Wikipedia.
------------------------------------------------------------------------------------



Bukowskis goes Trump?!
A propos hemsidor, internet och annonsering så vrångstrupade jag morgonteet över Bukowskis sällsynt osmakliga annons på Facebook. Jag trodde inte mina ögon när jag såg annonsen för någon vecka sedan och tro mig -det var jag inte ensam om! Ett sant lågvattenmärke, Bukowskis. Ni borde skämmas över den annonsen! "Istället för att åka runt till många olika antikhandlare...kom till Bukowskis!"

Vi antikhandlare är mycket viktiga kunder hos er. Både som säljare och köpare. Påstå inget annat. Att då uppmana till att åka till Bukowskis "Istället för att åka runt till många olika antikhandlare" är skandalöst osmakligt formulerat.

Detta är inget mindre än en krigsförklaring mot oss antikhandlare. Är det nye VD:s egna ord? Vem det än är; finn den ansvarige och ge denne sparken.



.

Att Bukowskis söker en PR-ansvarig med ett "...oslagbart sinne för formuleringar..." betvivlar jag inte för EN endaste sekund. Ovanstående FB-annons är daterad 12 oktober. Jag hoppas innerligen att förra veckans FB-annons inte är formulerad av nyanställd PR-ansvarig med bristande känsla för feeling...

Källor:
http://www.kaplans.se/sv/auktioner/3093
https://www.bukowskis.com/sv/auctions/595/lots
http://da.auction2000.se/auk/w.Object?inC=DA&inA=20161004_1349&inO=36
https://www.hodinkee.com/articles/found-tropical-universal-genve-nina-rindt-compax-chronograph
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ronnie_Peterson

4 kommentarer:

  1. Jag är ingen klocknörd, men dina texter manar fram ett slumrande ha-begär. Ett par inlägg till i samma klass så vet jag inte vad som kan hända. Jag får väl sälja några frimärken...
    Intressant med Ronnie Peterson trio.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå.
      Skoj att höra! Klockor är kul! Jag önskar att jag var kunnigare inom filateli, men föredrar helt klart horologi.
      Ha en go weekend!
      Mvh,
      Nicklas

      Radera
  2. Den dinka som jag tror kommer att överaska mest är OMEGA Railmaster från 1957 med originalbandet på Bukowskis... Utrop 50k och gissar på klubbat plus 100k

    SvaraRadera
  3. Hallå Tomas.
    Jag tror att du spår helt rätt. Tony Frank var väldigt förtjust i den. Vi får se hur det går med värderingar i relation till slutpriser. Jag har i flera års tid kritiserat Kaplans för lågt satta värderingar. Trenden ser ut att fortsätta hos både Kaplans och Buk.
    Tack för dina tankar!
    Mvh,
    Nicklas

    SvaraRadera