fredag 13 maj 2016

Kaplans Kvalitetskult(ur)

Under onsdagsaftonen (den 11 maj) bjöd Kaplans på Vernissage. Klockkvalitén lockade hundratals tidsroade till fyra-fem glasmontrar på Biblioteksgatan i Stockholm.


Denna kvalitetsauktion är den första för Georgios Batselas som chef för klockavdelningen, sedan Tony Frank och Mikael Wallhagen lämnade för Bukowskis i vintras. Se krönikan  Zero Points Auktioner och Bukowskis köp av Sveriges klocksegment.

Klock-Georgios Batselas. Foto: Mynewsdesk.

Lördagsauktionen innehåller 174 tidsrelaterade utrop, vilket är ganska genomsnittlig siffra i relation till de senaste åren. Antalet prestige-ur med förväntade slutbud på över 100.000 kronor är möjligen något lägre än tidigare år. Dock måste beaktas att Tony Frank var den som satte Kaplans klockor på kartan, nationellt och internationellt. Dennes arbete gjorde anställande av Wallhagen och Batselas logisk. Nu har Georgios en stor utmaning i att försöka behålla Kaplans marknadsandel, eftersom Frank/ Wallhagen troligen inte glömde sina kundregister vid promenaden till Berzelii Park.

Georgios med kollegor har fått in ett par riktigt spännande ur. Ett urval av Antikmonologens favoriter:


Utrop Nr 1.

Utrop nummer ett, Omega Pilot´s watch: Värdering 100.000  kronor. Ett mycket ovanligt tidigt handledsur, egentligen ett fickur i förklädnad. Tillverkat i februari 1932 och levererat till Sverige den 11 januari 1939, exakt åtta månader innan tyskarna invaderade Polen. Kronan är gigantisk för att lättare kunna vridas av handskklädd pilot. Ett måste för den verklige Omeganörden, inte för att bära utan för att ha, gissar jag. Nörd eller inte, någon köpte Piloten för nästa tre gånger värderingen; 265.000 kronor.Utrop 3, Breitling kronograf, caliber Venus 178, cirka år 1942. Värdering 7.500 kronor. Utrop 6, Rolex Precision, Caliber 700, cirka år 1952. Värdering 9.900 kronor. Eleganta och smäckra ur och storleksmässigt oerhört i tiden, om uttrycket ursäktas. Passar lika bra till huvudförhandlingar som till ståplatsläktarbröl, -och storleken spelar fortfarande roll. Något den har gjort modemässigt de senaste dryga tjugo åren bland klockköpareliten (läs: män mellan 30 och 55). Breitlingen klubbades för dubbla värderingen; 15.600 och Precisionen klubbades för nästan dubbla värderingen till 16.400 kronor.


Utrop 10, Breitling Geneve Navitimer, caliber 178, cirka år 1964. Värdering 16.000 kronor. Antikmonologen är som bekant en stor förespråkare av goda och vederlagda provenienser. Detta ur har en fin dylik. A propos ovanstående kommentar om klockors storlek säger ägaren till Geneve Navitimern bland annat att "riktiga piloter har stora klockor"... Mer ved på macho-brasan..! Lill-Babs-dinkan såldes för dubbla värderingen, 34.500 kronor.

Klockan har sett Lill-Babs; Bara en sån sak..!

Utrop 75, Tudor Oysterdate, så kallad "Home Plate" tack vare formen på dess index, som påminner om utslagsplatsen/ sista basen i baseball. Värdering 33.000 kronor. Vid skrivande av dessa rader (13 maj) redan uppbjuden till 116.000 kronor. Stilig klocka. Är det någon som undrar på vilken kontinent den hamnar? Home Platen såldes för 225.000 kronor. Nästan sju gånger värderingen...

Tudorskiss. Illustration: Wikipedia.org.

Som vanligt är -tyvärr- Kaplans utropspriser (=värderingar) alldeles för lågt satta. Antikmonologen har ifrågasatt detta ett flertal gånger. Är olyckan eller gangstern framme under pågående visning, så är det just dessa låga utropspriser som får verka som ersättningsvärde vid en eventuell försäkringsfråga/konflikt.

För övrigt så har jag aldrig tidigare varit på en VIP-visning utan att ha möjlighet att få titta närmare på eller hantera de högst ropade föremålen. Men detta var faktiskt fallet med både diskuterade Tudorn och Omega Piloten. De var strictly "se-men-inte-röra". Jag hade nog fattat samma beslut som ansvarig. Små föremål, relativt sett också ordentligt sköra.

Till yttermera visso serverades alla besökare som så ville, frikostigt med bubbel. Från distriktet i Frankrike som börjar på C och slutar på hampagne. Dylik dryck tycks ha en underligt uttorkande effekt på vernissage-besökare.


Källa:
http://www.kaplans.se/sv/auktioner/3035

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar