torsdag 2 juli 2015

Så kallad konstnärinna fälld för artskyddsbrott

Den kontroversiella Nathalia Edenmont har fällts för artskyddsbrott. Processen att få henne fälld har tagit tre år. Antikmonologen skrev om henne och hennes så kallade konst i september 2012. Se Nathalia Edenmont utrotar för att sälja. En av Antikmonologens mest känslosamma krönikor. Upprördheten gällde inte bara Edenmonts bruk av utrotningshotade djurarter utan även av lismande, oerhört bristfällig journalistik av Dagens Nyheter...

Antikmonlogen den 10 september 2012:
"I din senaste utställning, åter på Wetterlings i Kungsträdgården, använder du fjärilsvingar för att gestalta din konst. I intervju i Dagens Nyheter den 3 september säger du bland annat: "Jag är målare i grunden, men för att slå Jackson Pollock räcker det inte att kunna färg. Man måste ha unika penseldrag. Fjärilarnas struktur ger mig det". Du koketterar om kostnaden för fjärilarna; "mellan 50 och 50 000 kr styck". I intervju med SvT:s Kulturnyheterna den 5 september erkänner du -med anledning av polisanmälan mot dig- ...att du inte hade tillstånd för införsel av insekterna men att flera av dem inte var fridlysta när de fångades. DN skriver: "Hon vet heller inget om eventuella utrotningshotade eller fridlysta arter, och bryr sig inte heller om det, utan säger att hon ändå inte skulle kunna motstå de vackraste." -Kommentarer överflödiga, jag baxnar".


SvT:s Kulturnyheter.

Sveriges Televisions Kulturnyheter publicerade nyheten under torsdagsförmiddagen (2 juli 2015).

"Åklagarmyndigheten bedömer att Edenmont inte bara använt skyddade fjärilsarter i sin konst, utan också gjort det i kommersiella syften"; "Åklagaren konstaterar att brottet har skett av oaktsamhet".


SvT:s Kulturnyheter.

Rättvisa är skipad. Det konstateras att Nathalia Edenmonts företag ska böta 15.000 kronor. Rejält mycket mindre än vad Edenmont tar för ett av sina grafiska blad. En loska i oceanen. Icke förty en loska. Hur det för en lekman låga beloppet räknats ut, vore ej ointressant att få kännedom om.

Är all PR bra PR? Det hoppas jag sannerligen inte; Måhända sänder detta signaler till övriga världen.

Allt är inte konst, allt kan inte vara konst, allt skall heller inte vara konst. Sunt förnuft måste vara allestädes närvarande och empati och civilkurage värdesättas. Förhoppningsvis något att suga på i hängmattan för fru Edenmont.

Källa:
http://www.svt.se/kultur/konst/maste-bota-for-utrotningshotade-djur-i-konst


5 kommentarer:

 1. En del så kallade konstnärer anser att provokation är konst. Det behöver det inte vara.
  Det är ofta själviskt, cyniskt och osmakligt för att icke nämna de kostnader som drabbar samhället i provokationernas/"konstens" spår
  Visst, konst kan vara en provokation men i sådana fall har man oftast börjat i rätt ände.
  Med konst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bill!
   Vi är eniga. Tack för att du läser bloggen och delar med dig av dina tankar.
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 2. Bra Nicklas ! Vi ska värna djuren, inte på ett osmakligt/kommersiellt sätt ta död
  på dom.
  Jag gillar dig mer o mer !
  Må gott i sommar i Sverige.
  Vänliga hälsningar
  Lars i Västerås

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars.
   Kul att höra ifrån dig igen och tack för ditt stöd!
   Fortsatt härlig sommar!
   Med vänlig hälsning,
   Nicklas

   Radera
 3. Vämjeligt! Två nollor till på bötesbeloppet hade inte varit för lite. Hälsningar Agneta

  SvaraRadera