fredag 21 november 2014

Om allt vore guld som glimmar/ The origin of the Lille Havfrue..?

 ...vore utrop nummer 201667 på Göteborgs Auktionsverk verkligen från 1300-1400-talets Peru. Då vore den lille havfrue med gitarren i högsta hugg också en klassiker i Chimu-kulturen. Då skulle sannolikt också ett helt broderfolk i väst vilset undra varför Edvard Eriksen exkluderade gitarren till sin berömda skapelse, ute på Langelinie.

Glad liten havfrue slår an ett ackord. Klubbade för 350 kronor.

Utrop 207115: "Enligt uppgift Chimu":

Såldes för 400 kronor.
Om allt vore guld som glimmar, så vore "Enligt uppgift" en standardfras i svensk auktionshusterminologi. Då rådde heller inga dubier om vem som egentligen står för katalogiseringen/expertiseringen av föremålet, det vill säga inlämnaren eller auktionshuspersonalen. Om allt vore guld som glimmar skulle potentiella kunder ej undra huruvida eller inte ett objekt verkligen är Chimu, efter att klubban fallit. Om allt ej vore guld som glimmar, vore satta utropspriser uppåt väggarna för låga. Enligt uppgift.
21 av 73 HELT utan proveniens på Lauritz i Stockholm. Kom å köp!

För övrigt noteras att Lauritz återigen säljer afrikanska masker i Stockholm, så det står härliga till. I skrivande stund (21 nov, 2014) noteras 73 afrikanska masker till salu på Slakthusvägen. Sjuttiotre masker. Jag undrar vad inlämnaren heter? Sedan Antikmonologens skriverier, har numer etnografika ingen proveniens. Är någon förvånad? (Se Lauritzgate- En praktskandal).

Sug på följande formuleringar: Mäklaren: Enligt uppgift 302 kvadratmeter på Strandvägen/ Slaktaren: Enligt uppgift svensk ekologisk oxfilé/ Vapenaffärsinnehavaren: Enligt uppgift 30-06 ammunition/ Polisen: Enligt uppgift 48 km/h för fort på 110-sträckan/ Auktionshuset: Enligt uppgift oljemålning av Anders Zorn/ Läkaren: Enligt uppgift penicillin. Vilken formulering ska bort, kanske Brasse Brännström hade frågat, i Fem myror är fler än fyra elefanter...

Trevlig helg. Med eller utan glimrande guld.

Enligt uppgift förtroendeskapande, Göteborgs Auktionsverk?

Som ett brev på posten publiceras denna nyhet, samma dag efter att Antikmonologen publicerats, den 21 november. (Dagens Nyheter)


Fotnot:
Fem myror är fler än fyra elefanter var ett firat svenskt barnprogram i svensk television, på den tiden det begav sig.

Källor:
https://auctionet.com/sv/201667-karl-2-st-lergods-peru-enligt-uppgift-chimu-1300-1400-tal
https://auctionet.com/sv/207115-karl-2-st-lergods-peru-enlilgt-uppgift-chimu-1300-1400-tal

4 kommentarer:

  1. Hej, tack för en mycket bra och läsvärd blogg. Tycker detta är mycket viktigt ämne och det är väldig bra att du tar upp detta, undrar dock om du tycker att det spelar någon roll att i fallet med vasen på BukM var köparen en expert på SAV, dock inte inom området men ändå. Källa SVD tror jag. Personen i fråga är ju insat i branschen. För det andra så hörde personen av sig till internationella auktionshus, antagligen för att göra affär vilket inte känns i linje med yrket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym.
      Tack för varma ord.
      Att ett stort auktionshus daterar föremål till 13-1400-tal och skriver "enligt uppgift", anser jag vara ett förkastligt beteende.
      Att en intendent på ett stort auktionshus köper en vas hos ett konkurrerande auktionshus för tio ggr utrop, katalogiserad som "troligen" från tiden är intressant. Ingen kan hindra auktionshusanställda från att handla hos sin egen arbetsgivare eller hos konkurrenter. Alla(?) vet att auktionshusanställda har allt annat än bra löner och att auktionshusen gör allt för att få allmänheten att tro det motsatta. Att sedan vederbörande väljer att anmäla Bukowskis Market till ARN är -intressant. Det ställer saker på sin spets. Laissez faire-attityden i svenska auktionsbranschen är ett jätteproblem. Läs mina 154 bloggar sedan snart tre år, så blir du varse detta.
      Varma hälsningar,
      Nicklas

      Radera
  2. Problemet är att auktionsföretagen inte följer lager som reglerar auktionsverksamhet i Sverige. Lagen heter kommissions lagen och jag har påpekat detta många gånger till dig. Lagen är enkel och skriven på ett modernt sätt. Där påpekas att auktionsföretaget är ombud för säljaren. Då auktionsföretaget normalt inte accepterar att säljaren bestämmer över beskrivningen så torde auktionsföretaget ta hela risken med den. Betydelsen av enligt uppgift så torde informationen härstamma från säljaren. I det aktuella fallet har köparen chansat och köpt vasen för att tjäna pengar men inte lyckats sälja den. Vad är då bättre än att försöka lämna tillbaka den? Då återstår bara att hitta på en anledning som i det här fallet. Först klaga till auktionsföretaget sedan pröva allmänna reklamations nämnden som troligen inte tar sig an fallet (ingen kan bevisa något egentligen). Det får bli stämning i allmän domstol om nu köparen vågar ta den risken att förlora. Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders.
      Visst "Anders", men glöm nu inte att du är anonym för mig. Du har påpekat något "många gånger för mig"? Jag får ganska många mail från anonyma människor. Ta i stället och påpeka detta om diverse lagar för auktionshusen, i stället för mig!

      Det är ju inte m i t t fel hur auktionshusen beter sig, eller hur?! Metodiken i mina bloggar är tämligen uppenbar för de flesta. Nämligen att lämna dragande av -ofta uppenbara- slutsatser åt läsaren. Det ämnar jag fortsätta med.
      Mvh,
      Nicklas

      Radera